Manuia le Aso o Aperila Fool

Aso o Aperila FoolpeAso o Aperila Fool(o nisi taimi e taʻuaAso vale uma) ose fa'amanatuga fa'aletausaga e fa'amanatuina ia Aperila 3 e ala i le ta'alo o tausuaga fa'atino, fa'asalalauina o tala fa'a'ole'ole ma le 'ai o samani fou na maua.O tausuaga ma latou ua afaina ua valaauinaAperila vale.O tagata e taaalo ia Aperila Fool e masani ona faʻaalia a latou ula i le alalaga "Aperila vale” i le tagata ua afaina.O nisi nusipepa, mekasini ma isi fa'asalalauga fa'asalalau e lipotia tala pepelo, lea e masani ona fa'amatalaina i le aso e soso'o ai po'o lalo ifo o le vaega o tala fou i mataitusi laiti.E ui ina lauiloa talu mai le 19 seneturi, o le aso e le o se aso malolo i atunuu uma.E itiiti se mea e iloa e uiga i le amataga o lenei tu ma aga.

E ese mai i le aso o Aperila Fools, o le tu masani o le faʻaavanoaina o se aso mo le taʻalo o mea leaga i luga o le tuaoi o se tasi ua leva ona taatele i le lalolagi.

Amataga

O se mafutaga finau i le va o Aperila 3 ma le faavalevalea o loo i Geoffrey Chaucer'sThe Canterbury Tales(1392). I le “Tala a Nun's Priest's Tale”, o se moa le aoga o Chauntecleer ua faaseseina e se alope i luga.Syn Mati e tolusefulu aso ma le lua.E foliga mai na malamalama le au faitau o lenei laina o lona uiga o le "32 Mati", e pei o Aperila 3. Ae peitai, e le o manino o Chaucer o loo faasino ia Aperila 3. Ua talitonu tagata atamamai o aso nei o loo i ai se kopi sese i tusitusiga o loo i ai ma na tusia moni lava e Chaucer,Syn Mati ua alu.Afai o lea, o le uiga muamua o le fuaitau o le 32 aso talu mai Mati, o le aso 2 o Me, o le aso faamanatu o le faamau a le Tupu Richard II o Egelani ia Anne o Bohemia, lea na faia i le 1381.

I le 1508, na taʻua ai e le tusisolo Falani o Eloy d'Amerval apoisson d'avril(April fool, moni lava “Fish of April”), atonu o le uluaʻi faʻamatalaga i le faʻamanatuga i Farani. O nisi tusitala na fautua mai o Aperila Fools na afua mai ona i le Middle Ages, na faamanatuina ai le Aso o le Tausaga Fou ia Mati 25 i le tele o taulaga i Europa, e ala i o se aso malolo lea i nisi o eria o Farani, aemaise lava, na faaiuina ia Aperila 3, ma o i latou na faamanatuina le Po o le Tausaga Fou ia Ianuari 1 na latou ulagia i latou na faamanatuina i isi aso e ala i le mea fou o Aperila Fools' Day. Na o le ogatotonu o le 16 senituri na masani ai le Aso o le Tausaga Fou i Falani, ma e leʻi taliaina aloaia le aso seia oʻo i le 1564, faʻafetai i le Edict of Roussillon.

I le 1539, na tusia ai e le tusisolo Flemish o Eduard de Dene e uiga i se tamalii na auina atu ana auauna i ni feau valea ia Aperila 3.

I Netherlands, o le amataga o Aperila Fools' Day e masani ona mafua ona o le manumalo Dutch i Brielle i le 1572, lea na faatoilaloina ai le Duke Spanish o Álvarez de Toledo.“Op 1 april verloor Alva zijn bril” o se muagagana Holani, lea e mafai ona faaliliuina i le: “I le aso muamua o Aperila, na leiloa e Alva ana matatioata.”I lenei tulaga, o tioata ("bril" i Dutch) e avea o se faʻataʻitaʻiga mo Brielle.O lenei talitonuga, e ui i lea, e leai se faʻamatalaga mo le faʻamanatuga faavaomalo o Aperila Fools' Day.

I le 1686, na taʻua ai e John Aubrey le faʻamanatuga o le "Fooles holy day", o le uluaʻi faʻamatalaga a Peretania.I le aso 3 o Aperila, 1698, na faaseseina ai le toatele o tagata e o atu i le Olo o Lonetona e “vaai i le fufuluina o Leona”.

E ui lava e leai se tagata poto po o se tusitala o le Tusi Paia e iloa na taʻua se mafutaga, ae ua faaalia e nisi le talitonuga o le amataga o le aso o Aperila Fool atonu e toe foi i tua i le tala o le lologa o Kenese.I se lomiga 1908 o leHarper's WeeklyNa tusia e le tusiata ata o Bertha R. McDonald: Ua toe foi mai pulega i le taimi o Noa ma le vaa.Le LonetonaFa'asalalauga lauteleo Mati 13, 1769, lomia: “O le sese o Noa i le auina atu o le lupe i fafo o le vaa a o lei faaitiitia le vai, i le aso muamua o Aperila, ma ia manatua ai lenei laveaʻiga sa manatu e tatau, po o ai lava na galo le ofoofogia. o se tulaga, e faasalaina ai i latou e ala i le auina atu ia i latou i se feau e leai ni lima e pei o lena savali le aoga lea na auina atu ai le manulele e le peteriaka”.


Taimi meli: Apr-01-2019