Aso Faavaomalo o Tamaiti

Na amata le Aso Sa mo Tamaiti i le Aso Sa lona lua o Iuni i le 1857 e Reverend Dr. Charles Leonard, le faifeau o le Universalist Church of the Redeemer i Chelsea, Massachusetts: Sa faia e Leonard se sauniga faapitoa na faapaiaina mo, ma mo tamaiti.Na faaigoa e Leonard le aso o Rose Day, e ui sa faaigoa mulimuli ane o le Aso Sa o Fugalaau, ona faaigoa ai lea o le Aso o Tamaiti.

O le Aso o Tamaiti na muamua fa'ailoa aloaia o se aso malolo fa'ale-malo e le Malo o Turkey i le 1920 ma le aso fa'atulagaina o Aperila 23.O le tausaga e 1920 na fa’amanatuina ai e le atunu’u le Aso o Tamaiti ma ua fa’ailoa mai e le malo ma nusipepa o lea vaitau o se aso mo fanau.Ae ui i lea, na filifili e manaʻomia se faʻamaoniga aloaia e faʻamalamalama ma faʻamaonia ai lenei faʻamanatuga ma o le taʻutinoga aloaia na faia i le atunuʻu i le 1931 e le na faavaeina ma le Peresetene o le Malo o Turkey, Mustafa Kemal Atatürk.

O le Aso Faavaomalo mo le Puipuiga o Tamaiti ua matauina i le tele o atunuu e pei o le Aso o Tamaiti i le aso 1 o Iuni talu mai le 1950. Na faavaeina e le Women's International Democratic Federation i lana fono i Moscow (4 Novema 1949).O suiga tetele o le lalolagi e aofia ai aAso malolo mo tamaiti lautelei le aso 20 o Novema, e ala i le fautuaga a Malo Aufaatasi.

E ui lava ina faamanatuina le Aso o Tamaiti i le lalolagi atoa e le tele o atunuu o le lalolagi (toetoe 50) i le aso 1 o Iuni,Aso Fanau Lautelee faia i tausaga taitasi i le aso 20 o Novema.Na faalauiloa muamua e le Malo Tele i le 1954, na faavaeina e uunaia ai atunuu uma ina ia faatuina se aso, muamua e faalauiloa ai le fefaatauai ma le malamalama i le va o fanau ma lona lua e amata ai se gaioiga e manuia ma siitia ai le manuia o fanau a le lalolagi.

O lo'o matauina ina ia una'ia fa'amoemoe o lo'o fa'ata'atia i totonu o le Taiala ma le manuia o fanau.I le aso 20 o Novema 1959, na talia ai e Malo Aufaatasi le Tautinoga o Aia Tatau a le Tamaitiiti.Na talia e Malo Aufaatasi le Feagaiga i Aia Tatau a Tamaiti i le aso 20 o Novema 1989 ma e mafai ona maua i luga o le upega tafaʻilagi a le Council of Europe.

I le 2000, o Manulauti o le Meleniuma o Atinaʻe o loʻo faʻamatalaina e taʻitaʻi o le lalolagi e taofi le sosolo o le HIV / AIDS i le 2015. E ui lava o lenei mea e faʻatatau i tagata uma, o le faʻamoemoe autu e faatatau i tamaiti.O lo'o fa'amaoni le UNICEF i le fa'ataunu'uina o sini e ono mai le valu o lo'o fa'atatau i mana'oga o tamaiti ina ia latou agava'a uma i aiā tatau na tusia i le feagaiga fa'avaomalo o aia tatau a tagata soifua i le 1989.O le UNICEF e tu'uina atu tui, e galulue fa'atasi ma tagata fai faiga fa'avae mo le soifua maloloina lelei ma a'oa'oga ma galue fa'apitoa e fesoasoani i tamaiti ma puipuia a latou aia tatau.

Ia Setema 2012, na taʻitaʻia ai e le Failautusi Aoao o Ban Ki-moon o Malo Aufaatasi le taumafaiga mo le aʻoaʻoina o tamaiti.E muamua ona ia mana’o ia mafai e tamaiti uma ona auai i aoga, ose sini e oo atu i le 2015. Lona lua, ia faaleleia atili le tomai ua maua i nei a’oga.Ma le mea mulimuli, o le faʻatinoina o faiga faʻavae e faʻatatau i aʻoaʻoga e faʻaleleia ai le filemu, faʻaaloalo, ma popolega i le siosiomaga.O le Aso Fa'apitoa mo Tamaiti e le na'o se aso e fa'amanatu ai le fanau po'o ai i latou, ae ia fa'ailoa i fanau i le lalolagi atoa ua o'o i sauaga i tu'uga o sauaga, fa'atautala, ma fa'ailoga tagata.E fa'aaogaina tamaiti e fai ma tagata faigaluega i nisi o atunu'u, o lo'o fa'ato'ilaloina i taua fa'aauupegaina, ola i luga o le alatele, o lo'o mafatia i fe'ese'esea'iga pe o lotu, fa'afitauli laiti, po'o le le atoatoa.O tamaiti e lagona le aafiaga o taua e mafai ona aveesea ona o feteenaiga faaauupegaina ma e ono pagatia i le tino ma le mafaufau.O soliga o loʻo taua i lalo o loʻo faʻamatalaina i le faaupuga "tamaiti ma feteʻenaʻiga faʻaauupegaina": faʻafaigaluegaina ma tamaiti fitafita, fasioti / faʻaleagaina o tamaiti, ave faamalosi o tamaiti, osofaʻiga i aʻoga / falemaʻi ma le le faʻatagaina o fesoasoani alofa i tamaiti.I le taimi nei, e tusa ma le 153 miliona tamaiti i le va o le 5 ma le 14 tausaga o loʻo faʻamalosia e faigaluega tamaiti.Na talia e le Faalapotopotoga o Leipa Faava o Malo i le 1999 le Fa'asaina ma le Ave'esea o Tulaga Leaga o Tamaiti Faigaluega e aofia ai le nofo pologa, faitaaga a tamaiti, ma ponokalafi a tamaiti.

O se aotelega o aia tatau i lalo o le Feagaiga i Aia Tatau a Tamaiti e mafai ona maua i luga o le upega tafaʻilagi a le UNICEF.

Na taʻitaʻia faatasi e Kanata le Fonotaga a le Lalolagi mo tamaiti i le 1990, ma i le 2002 na toe faʻamaonia ai e Malo Aufaatasi le tautinoga e faʻamaeʻaina le lisi o mataupu o le Fonotaga a le Lalolagi i le 1990.Ua faaopoopo atu lea i le lipoti a le Failautusi Aoao a Malo AufaatasiMatou o Tamaiti: Fa'ai'uga o le sefulu tausaga iloiloga o le tulitatao i le Fonotaga a le Lalolagi mo Tamaiti.

Na tatalaina e le lala sooupu a tamaiti a Malo Aufaatasi se suesuega e faasino i le faateleina o le faitau aofaʻi o tamaiti o le a avea ma 90 pasene o le isi piliona tagata.


Taimi meli: Iuni-01-2019