E maualuga le silafia, e maualalo lava le faamalieina ile su'esu'ega o amioga lanu meamata

O loʻo faʻateleina e tagata Saina le aʻafiaga o amioga a tagata taʻitoʻatasi e mafai ona oʻo mai i le siosiomaga, ae o a latou faiga o loʻo mamao lava mai le faʻamalieina i nisi o vaega, e tusa ai ma se lipoti fou na tuʻuina atu i le Aso Faraile.

Tu'ufa'atasia e le Nofoaga Autu Suesuega Fa'avae a le Matagaluega o Si'osi'omaga ma le Si'osi'omaga, o le lipoti e fa'avae i luga ole 13,086 fesili na aoina mai 31 itumalo ma itulagi i le atunu'u atoa.

Fai mai le lipoti, o tagata e maualuga uma le faʻalauiloaina ma faiga lelei i vaega e lima, e pei o le faʻasaoina o le malosi ma punaoa ma faʻaitiitia le filogia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e sili atu i le 90 pasene o tagata na suʻesuʻeina na fai mai latou te tapeina pea moli pe a o ese mai le potu ma e tusa ma le 60 pasene o tagata faʻatalanoaina fai mai o felauaiga lautele o le latou filifiliga sili lea.

Peita'i, na fa'amauina e tagata le fa'amalieina o fa'atinoga i vaega e pei o le fa'avasegaina o lapisi ma le taumafa lanu meamata.

O fa’amaumauga o lo’o ta’ua i le ripoti o lo’o fa’ailoa mai ai e toeitiiti atoa le 60 pasene o tagata sa su’esu’eina e o e fa’atau e aunoa ma le aumaia o ato fa’atau, ma e tusa ma le 70 pasene na manatu latou te le’i faia se galuega lelei i le faavasegaina o lapisi ona e leai so latou iloa pe fa’apefea ona fai lea mea, pe leai fo’i se malosi.

Na taʻua e Guo Hongyan, o se ofisa mai le nofoaga autu o suʻesuʻega, o le taimi muamua lea ua faia ai se suʻesuʻega a le atunuʻu i amioga a tagata taʻitoʻatasi e puipuia le siʻosiʻomaga.O le a fesoasoani lea e fa'alauiloa le ola lanu meamata i tagata masani ma fa'atulagaina se faiga fa'afoe lelei o le siosiomaga e aofia ai le malo, atina'e, fa'alapotopotoga lautele ma tagata lautele.


Taimi meli: Me-27-2019