Aso o Tina

I le US Mothers' Day o se aso malolo e faamanatuina i le Aso Sa lona lua o Me.O se aso e faamamaluina ai e fanau o latou tina i kata, meaalofa, ma fugalaau.Faamanatu muamua i Philadelphia, Pa. i le 1907, e faavae i fautuaga a Julia Ward Howe i le 1872 ma Anna Jarvis i le 1907.

E ui lava e leʻi faʻamanatuina i le US seia oʻo i le 1907, sa i ai aso faʻaaloalo i tina e oʻo lava i aso o Eleni anamua.Ae peitai, i na aso, o Rhea, le Tina o atua na tuuina atu i ai le mamalu.

Mulimuli ane, i vaitausaga o le 1600, na faia ai i Egelani se faamanatuga faaletausaga e taʻua o le “Aso Sa o Tina.”Sa faamanatuina ia Iuni, i le Aso Sa lona fa.I le Aso Sa o Tina, sa faalaeiauina auauna, o ē sa masani ona nonofo faatasi ma o latou pule, ina ia toe foʻi i le fale ma ava i o latou tinā.Sa masani ona latou aumaia se keke faapitoa e faamanatu ai lea aso.

I le Iunaite Setete, i le 1907 na amata ai e Ana Jarvis, mai Philadelphia, se tauvaga e faʻatuina se Aso o Tina a le atunuʻu.Na tauanau e Jarvis le ekalesia a lona tina i Grafton, West Virginia e faamanatu le Aso o Tina i le lua tausaga talu ona maliu lona tina, le Aso Sa lona lua o Me.O le tausaga na sosoo ai na faamanatuina ai foi le Aso o Tina i Philadelphia.

Na amata e Jarvis ma isi se tauiviga tusitusi tusi i faifeau, tagata fai pisinisi, ma faipule i la latou sailiga e faatuina se Aso o Tina faaleatunuu.Sa faamanuiaina i latou.O Peresitene Woodrow Wilson, i le 1914, na ia faia le faasilasilaga aloaia e folafola atu ai le Aso o Tina o se faamanatuga faaleatunuu lea e faia i tausaga taitasi i le Aso Sa 2 o Me.

O le tele o isi atunuu o le lalolagi e faamanatu a latou lava Aso o Tina i taimi eseese o le tausaga.Tenimaka, Finelani, Italia, Take, Ausetalia, ma Peleseuma e faamanatu le Aso o Tina i le Aso Sa lona lua ia Me, e pei o le US

O a meaalofa e te lafo i lou tina?


Taimi meli: Me-12-2019