Aso Olimipeka Fa'avaomalo ia Iuni 23, 2019

Le Olimipeka

Ia Iuni 23, 1894,

O Ta'aloga Olimipeka fa'aonaponei na fanau mai i Sorbonne, Pale.

E fa'amalosia tagata uma i le lalolagi, e tusa lava po'o le a le itupa, matua po'o le tomai tau ta'aloga,

Ina ia auai i taaloga,

O se isi ituaiga o agaga o le Olimipeka.

图片1

I le amataga o le 2000 tausaga talu ai, o Taaloga Olimipeka, o se tauvaga taʻaloga maloloina ma luga, na tulaʻi mai i le Olimipeka paia, ma na avea ma tamaoaiga faaleagaga ma aganuu na ofoina atu i tagata e tagata Eleni anamua.I le taimi nei, ua sili atu le mamao o le Olimipeka i le tulaga o tauvaga taʻaloga, o lona sini e le o le tuʻuina atu o nai tagata e filifili le pine auro, ae ia maua avanoa mo tagata uma, tagata o vaitausaga uma ma itupa e faʻamalositino ai.

O le auai o tagata lautele, e oo lava i le "tagata maualalo maualalo" e tatau ona mafai ona "fiafia" i lenei agaga, o le auai o le faavae, e aunoa ma le auai, e le mafai ona i ai ni manatu o le Olimipeka, mataupu faavae ma faamoemoega.O le taimi nei o faamalositino ua sili atu ma sili atu ona latalata i le olaga i aso taitasi, e le o se vaega faapitoa, e le faatapulaaina le talafeagai mo tagata lautele.I lana lauga o le Olimipeka i le 1936, na faapea mai ai Pierre DE coubertin: “O le mea taua i Taaloga Olimipeka e lē o le manumalo, ae o le auai.O le ute o le olaga e le o le maua, ae ia tauivi.”O lenei mataupu faavae ua taliaina lautele e tagata taaalo ma tagata lautele i le lalolagi atoa.

I aso nei, o le Olimipeka ua avea ma faʻamoemoe masani, faʻamoemoega ma se manaʻoga masani o tagata uma. O taʻaloga fiafia, aʻoaʻoga a volenitia talavou, fausiaina o taʻaloga taʻaloga, o le faʻavaeina o fuafuaga i le taulaga, o faʻataʻitaʻiga matagofie ma le faʻasalalauga ma le matamata. o taaloga uma ua avea ma talatuu taua o le Olimipeka.


Taimi meli: Iuni-24-2019